يكشنبه, ۲۷ فروردين ۱۴۰۲، ۱۰:۴۱ ب.ظ
شایان عزیزی
- بر اساس اسناد تا قبل از سال 1947 و صدور قطعنامه 181 سازمان ملل متحد که به قطعنامه «تقسیم» معروف است؛ حدود 6/6٪ زمین های زراعی فلسطین در اختیار یهودیان بوده است.
- از این مقدار نیز حدود 650 کیلومتر مربع در اختیار یهودیانی بوده که در دوره امپراطوری عثمانی در فلسطین زندگی می کرده و اساسا فلسطینی محسوب می شدند.
- حدود 680 کیلومتر مربع نیز از برخی خانواده های غیر فلسطینی خریداری شد که از ضعف نظارتی امپراطوری سوء استفاده کرده و زمین ها و آبادی هایی را در فلسطین به نام خود کرده بودند مانند آل اسحاق و آل سرسوق که در بیروت و پاریس زندگی می کردند.
- حدود 500 کیلومتر مربع را هم فرماندار نظامی انگلیس به آژانس یهود واگذار کرد که البته بخشی از این زمین ها را به زور از فلسطینیان مصادره کرده بود.
- مقدار اندکی از زمین ها هم توسط مهاجران ظاهرا مسلمان غیر فلسطینی خریداری شده و در اختیار آژانس یهود قرار گرفت. کسانی مانند سید ضیاء طباطبایی که رقابت قدرت را به رضاخان در ایران باخته بود و به فلسطین رفته بود.
- اندک شماری از فلسطینیان نیز به طمع پول های هنگفت با یهودیان معامله کرده بودند که باواکنش مسلمانان روبرو شدند. علامه الحسینی رهبر بزرگ دینی فلسطین به همین دلیل طی نامه های از علمای جهان اسلام درخواست فتوا در باره فروش زمین فلسطین به یهودیان کرد که به اتفاق رای به حرمت دادند.
- مرحوم کاشف الغطاء مرجع بزرگ شیعیان نیز شدید ترین فتوا را صادر کرد و فروش زمین به یهودیان را حرام و فروشنده را به نوعی مرتد اعلام کرد و دفن او را در قبرستان مسلمانان جایز ندانست.
- پس از این فتوا فلسطینیان؛ برخی افرادی را که زمین به یهودیان فروخته بودند را کشتند و جنازه وی را پس از دفن از قبرستان مسلمین بیرون افکندند.
- برخی؛ مرگ مشکوک مرحوم کاشف الغطاء را ترور وی از سوی صهیونیست ها به دلیل همین فتوا می دانند.
- فتوای حرمت فروش زمین به یهود را علما بر اساس «قاعده نفی سبیل» و آیه کریمه« وَلَنْ یَجْعَلَ اللَّهُ لِلْکَافِرِینَ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ سَبِیلًا» که تاکید دارد «دارالاسلام» نباید تحت سلطه«دارالکفر» باشد؛ صادر کرده اند.
- از سوی دیگر بخش های وسیعی از سرزمین فلسطین جزء موقوفات اسلامی است و خرید و فروش آن بدون هماهنگی و اجازه اوقاف قدس غیر قانونی و به لحاظ شرعی حرام است.
- بر این اساس در زمان صدور قطعنامه 181 از مجموع مساحت 27000 کیلومتر مربعی فلسطین؛ تنها کمتر از 2000 کیلومتر از زمین های کشاورزی فلسطین در اختیار یهود بود که حدود 3٪ آن نیز در مالکیت یهودیان فلسطینی بود و نه صهیونیست های مهاجر به فلسطین.
- با این همه؛ سوالات زیادی هم مطرح است من جمله:
1- همانطور که گفته شد مساحت زیادی از زمین های فلسطین اوقافی است و فروش آن حرام است؛ این زمین ها چگونه در مالکیت صهیونیست ها درآمده است؟
2- جاده ها؛ رودخانه ها؛ دریاچه ها؛ کوه ها؛ مساجد؛ مدارس فلسطین که در مالکیت فردی نبوده است تا به یهودیان فروخته شود؟
3- و البته سوال بسیار مهم اینکه آیا مالکیت می تواند حاکمیت ایجاد کند؟ اگر پاسخ این سوال را مثبت بدانیم بر این اساس هر کسی در هر شهر و کشوری که مالک زمین و خانه ای است می تواند؛ دولتی را تاسیس کند. مثلا هر شهروند عربستانی می تواند در مایملک خود دولتی را ایجاد و خود را حاکم آن بداند.
فروش زمین فلسطین به یهودیان توسط فلسطینیان؛ یک شبهه است تا هم جوامع مسلمان در عرصه حمایت از آرمان آزاد سازی فلسطین دچار تردید و منفعل شوند وهم هزینه های عادی سازی با رژیم اشغالگر قدس که دارالاسلام فلسطین را اشغال کرده است؛ کاهش دهند.
۰۲/۰۱/۲۷
۰
۰
شایان عزیزی